Liceul Teoretic 'Grigore Moisil' Tulcea

#DatePersonale

Concursul "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale." este o iniţiativă lansată de Organizaţia Salvaţi Copiii în cadrul programului Ora de Net (www.oradenet.ro), susţinut de Ministerul Educației Naţionale.

27 martie 2018, ziua în care echipa "Toți pentru toleranță" a Liceului Teoretic "Grigore Moisil" a invitat elevii claselor a 5-a și a 6-a la o dezbatere complexă asupra cetățeniei digitale, dar și a drepturilor și responsabilităților online. Chiar în pragul ușii, s-a oprit ora 13. Orice activitate strict personală a grupului a devenit publică, orice monolog a devenit un dialog ușor agitat. Au venit piticii, așa cum i-am alintat, o armată de mai mult de 50 de puncte neastâmpărate în sală. Sclipirile ochilor lor s-au scurs frumos pe sufletele profesorilor. Dezbaterea a început. Fiecare dintre noi și-a ascuns trăirile în fețe serioase, dar totuși, sincere, cu emoții materializate în râsete involuntare sau zâmbete îndreptate spre un gol pe care nici nu l-am putea descrie. Primul subiect parcurs într-o viteză ardelenească a fost importanța datelor personale... ce a trezit suite de întrebări. Cei mai mici, spre surprinderea noastră și a profesorilor, au avut momente de strălucire, informațional vorbind, uneori, simțindu-ne publicul și nu gazda. Al doilea subiect a avut un impact major asupra perspectivei lor despre imaginea online. Discutând cu ei despre această temă am realizat și noi cât de mult ținem la aparențe, dar cum știu și ei, acestea pot înșela. Ultimul punct parcurs au fost câteva jocuri de cunoaștere. Știind cât de mult își doreau să se joace cu baloanele primite chiar la intrarea lor in tăcutul amfiteatru, am organizat o luptă psihologică între da și nu. Cine era de acord cu întrebarea, flutura acel balon, iar cine nu, își ascundea coloratul cadou. În concluzie, activitatea aceasta ne-a învățat, mai mult pe noi, cât este de necesar să învățăm lucruri despre locul în care ne petrecem majoritatea timpului, INTERNETUL.

De asemenea, în aceeaşi zi, echipa clasei a X-a D, coordonată de doamna profesoară Pârlitu Rodica, a susţinut o dezbatere legată de "Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale." În cadrul acestei acţiuni au rezultat o prezentare şi un videoclip .

#CuDrag,
Echipa Toţi pentru Toleranţă Liceul Teoretic Grigore Moisil, Tulcea