Liceul Teoretic 'Grigore Moisil' Tulcea
Zilele Tematice
Zilele Tematice – o modalitate de a ieşi din monotonie

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, tradiționala săptămână a zilelor tematice a revenit cu voie bună în Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, aducând puțin farmec ultimelor ore dinaintea vacanței prin cinci zile cu specific divers: ziua eleganței, ziua etniilor, ziua personajului preferat, ziua tricourilor cu mesaj și ziua Moș Crăciun.

Cea care a deschis săptămâna și a inspirat elevii nu doar să se îmbrace corespunzător, ci să afișeze un comportament și o atitudine adecvată, ziua eleganței este cea care scoate în evidență valorile actuale, printre care respectul față de cei din jurul nostru, o educație bună, un aspect frumos și îngrijit și bunele maniere. Holurile liceului au fost asaltate de băieți în costume, cu cravată și papion, galanți unii cu alții și de fete în rochii și fuste, susținând faptul că eleganța nu este doar o normă impusă de locul de muncă sau de statutul social, ci este o exprimare a personalității, abordată la orice vârstă, absolut necesară într-o societate atât de diversificată și liberă în decizie și exprimare.

Renunțând la stilul elegant, marți, elevii și-au putut valorifica tradițiile și originile folclorice în ziua etniilor, zi care sprijină diversitatea culturală a județului și a liceului deopotrivă, evidențiind importanța conservării și promovării obiceiurilor, indiferent de specificul naționalității sau al zonei. Astfel, greci, macedoneni, ruși-lipoveni, tătari, romi, turci și români și-au dat mâna încă o dată, animând pauzele cu dansuri tradiționale, unele mai cunoscute, altele mai spectaculoase prin structura coregrafică, valorificându-și portul și regiunea din care provin.

Ziua personajului preferat a fost cea care a reunit, pe holurile liceului, eroi din desene, benzi desenate și filme, precum Superman, Batman, Dexter, Hulk sau Avatar, readucând farmecul copilăriei prin reînvierea celor mai viteji protagoniști și determinându-i pe elevi să împărtășească pasiunile comune și motivele care au stat la baza alegerii lor.

Cunoscând pasiunea actuală a tinerilor pentru îmbrăcămintea care le exprimă cel mai bine personalitatea, ziua tricourilor cu mesaj le-a dat oportunitatea elevilor liceului să-și împărtășească opiniile, sentimentele, crezurile și nevoile cu cei din jurul lor, lăsându-și tricourile să vorbească atunci când cuvintele sunt de prisos. Indiferent de natura mesajului (optimist, de încurajare, despre viață sau societate), prin câteva cuvinte imprimate pe un articol vestimentar, aceștia au reușit să rezume esența spiritului lor, să-i cunoască și să se lase cunoscuți la prima vedere, într-o perioadă în care aparența decide statutul fiecărui individ. Ca un omagiu adus spiritului altruist care guvernează această perioadă, ziua de vineri a permis tuturor să devină ajutoare ale moșului, elfi sau reni, dăruind cadouri și animând atmosfera prin colinde sau urări de bine, sărbătorind apropierea Crăciunului și vacanța mult așteptată.

Și în acest an, Nicoleta Dumitru (a XI-a C), Mircea Răduță (a XI-a C), Mădălina Hizanu (a X-a D) și Andrei Sîrbu (a X-a D) au filmat, au făcut poze și au luat interviuri, asigurându-se că elevii respectă specificul zilelor tematice și se bucură de evenimentele organizate, gândind-se de pe acum la provocările ce vor veni la anul.

Mădălina Hizanu, clasa a X-a D