Liceul Teoretic 'Grigore Moisil' Tulcea
Pacea Verde
click pe imagine...

Pacea Verde

Preambul

Acţiunile de ecologizare au devenit, în ultimii ani, la fel de numeroase precum ambalajele pe care copiii le aruncă nepăsători prin puţinele spaţii verzi rămase neindustrializate sau nepoluate.Şi totuşi problema încălzirii globale este una din ce in ce mai ingrijorătoare pentru specialiştii ale caror semnale de alarmă au fost ignorate ani de-a rândul. Deşi ne lovim zilnic de pronosticuri din ce în ce mai dramatice, ba chiar simţim pe propria piele cum temperaturile ating valori de neconceput care sunt urmate de fenomene meteorologice extreme, refuzăm să conştientizăm faptul că noi toţi suntem responsabili de această indezirabilă schimbare şi prin urmare suntem datori să luăm atitudine. Dar cum întotdeauna este mai comod să ne pierdem în clişee şi stereotipuri sau să căutam vinovaţi pentru a ne împăca conştiinţa, se formează un soi de cerc vicios care nu poate aduce niciun rezultat pozitiv.

Scurt istoric

"Pacea Verde"reprezintă o acţiune ecologică, desfăşurată pe parcursul ultimilor opt ani în cadrul liceului "Grigore Moisil"din Tulcea. Iniţiat de domnişoara director Pârâu Silvia, acest proiect tinde să devină o tradiţie întrucât elevii claselor de ştiinţe ale naturii, care sunt responsabili de iniţierea şi de coordonarea acestuia, au adus an de an îmbunătăţiri şi au perfectat activităţile ecologice. De-a lungul timpului, cu ajutorul sprijinului primit de la diferite instituţii tulcene precum Parcul Naţional Munţii Măcinului, Consiliul Judeţean Tulcea sau Servicii Publice Tulcea, "Pacea Verde"a căpătat amploare, ajungând să integreze şi elevi din afara liceului direct implicat.

Obiectiv

"Pacea Verde" are ca obiectiv angrenarea unui număr cât mai mare de tineri în acţiuni cu tematica ecologică care să aducă beneficii pe termen lung, dar mai presus de toate, să trezească în tânăra generaţie sentimentul de responsabilitate faţă de mediul înconjurător. Într-o lume în care nepăsarea, lipsa de educaţie, dezinteresul sau cruzimea reprezintă elemente curente ale vocabularului, care nu mai şochează pe nimeni, este esenţial ca adolescenţii să conştientizeze rolul lor major în schimbarea mentalului colectiv prin realizări temeinice, verosimile şi de durată.

Realizări actuale şi viitoare. Recent, s-a încheiat cea de-a opta ediţie a Păcii Verzi care a îngemanat o serie complexă de acţiuni, printre care:

Ediţia din acest an nu a făcut decât să completeze acţiunile iniţiate de organizatorii precedenţi, plantările şi ecologizările devenind deja o tradiţie. An de an, se încearcă răspândirea arealului şi mărirea numărului de participanţi, precum şi extinderea proiectului la nivelul întregului judeţ. Datorită sponsorilor, dar şi muncii şi ambiţiei celor care au crezut în acest proiect, primii paşi au fost deja facuţi.Viitorul nu poate aduce decât realizări din ce în ce mai mari, care să plaseze "Pacea Verde" într-un loc fruntaş la nivel naţional.

Epilog

Prin implicarea participanţilor în diverse acţiuni de împădurire, colectare a deşeurilor sau ecologizări, se oferă o nouă perspectivă a implicării în protejarea naturii. Rezultatul acestei munci sustinuţe va consta, înainte de toate, în izbânda de a le fi oferit participanţilor satisfacţia unei realizări temeinice care are efecte vizibile şi verosimile. Deşi proiectul nu va stopa poluarea şi nici nepăsarea oamenilor, este cunoscut faptul că marile realizări au fost anticipate de acţiuni mărunte şi că de undeva trebuie inceput...